Netto koolhydraten?

Als je een koolhydraatarm dieet volgt beperk je de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Maar….niet alle koolhydraten tellen mee! Bij een koolhydraatarm dieet dieet (of ander dieet waarbij je de hoeveelheid koolhdraten die je nuttigt beperkt, zoals het keto dieet), tel je alleen de verteerbare koolhydraten. Dit noemen we netto koolhydraten.

Er zijn ook koolhydraten die niet of nauwelijks verteerd worden door het lichaam. Je lichaam doet niet of nauwelijks iets met deze koolhydraten, ze verlaten het lichaam via je ontlasting. Deze koolhydraten zijn zoetstoffen zoals Maltitol, Sorbitol, Lactitol, Xylitol en Erythritol. Je herkent ze op de verpakking aan de term “polyolen”. Polyolen tel je niet mee. Trek ze daarom af van het totaal aantal koolhydraten dat je op een dag eet.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers, zoetstoffen en zetmeel. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren. Koolhydraten worden tijdens het spijsverteringsproces omgezet in glucose wat wordt opgenomen door het lichaam. Zo leveren koolhydraten energie; de brandstof voor je spieren, hersenen en spijsvertering. Echter, niet alle koolhydraten zijn voor het lichaam als energiebron bruikbaar. Koolhydraten kunnen worden onderverdeeld in 2 types: verteerbare koolhydraten en onverteerbare koolhydraten.

Verteerbare koolhydraten

Verteerbare koolhydraten kunnen eenvoudig door het lichaam worden afgebroken naar glucose, waardoor ze door het bloed kunnen worden opgenomen. Ze dienen zo als brandstof voor het lichaam en hebben veel invloed op de stofwisseling en je gewicht. Als je teveel verteerbare koolhydraten eet, kan je lichaam het niet verwerken. Het wordt dan opgeslagen als vet, waardoor je aankomt. Als je wilt afvallen moet je je vet voorraad aanspreken. Daarom moet je bij een low carb dieet minder verteerbare koolhydraten eten. Wanneer je minder verteerbare koolhydraten eet dan je lichaam nodig heeft, wordt het opgeslagen vet als energiebron gebruikt en val je af. Dit is de basis van een koolhydraatarm dieet.

Onverteerbare koolhydraten

Onverteerbare koolhydraten zijn zo complex dat ze niet of nauwelijks door het lichaam kunnen worden afgebroken. Daardoor worden ze niet of nauwelijks in het bloed opgenomen. Onverteerbare koolhydraten hebben niet of nauwelijks invloed op de stofwisseling. Ze tellen daarom niet mee bij het volgen van een koolhydraatarm dieet, wat belangrijk is voor mensen die willen afvallen of mensen met diabetes.

Een voorbeeld van onverteerbare koolhydraten zijn de zoetstoffen Erythritol, Maltitol en Sorbitol. Als ezelsbruggetje geldt dat de meeste zoetstoffen die eindigen op “ol” onverteerbaar zijn. Deze zoetstoffen behoren tot een groep zoetstoffen die “Polyolen” worden genoemd.
Polyolen zijn voor veel diëten een ideale suikervervanger. Houdt er alleen rekening mee dat overmatig gebruik een laxerend effect kan hebben.

Welke koolhydraten moet ik meetellen bij het volgen van een dieet?

Bij het volgen van een dieet tel je de verteerbare koolhydraten. Deze worden netto koolhydraten genoemd. Om achter de juiste hoeveelheid netto koolhydraten van een product te komen is het altijd van belang om bij de voedingswaarden van een product niet alleen naar de totale hoeveelheid koolhydraten te kijken, maar ook naar de hoeveelheid polyolen. De polyolen hoeven immers niet te worden meegeteld en mogen daarom van de totale hoeveelheid koolhydraten worden afgetrokken.

Netto koolhydraten bij Europese producten

Met behulp van de voedingswaarden op een product kun je eenvoudig zelf de hoeveelheid netto koolhydraten uitrekenen:

Totale koolhydraten minus polyolen = netto koolhydraten

Als een product geen polyolen bevat, kan je gewoon van de totale hoeveelheid koolhydraten uitgaan.

Netto koolhydraten bij Amerikaanse producten

Bij Low Carb Club hebben we niet alleen producten uit Europa in ons assortiment, maar ook producten uit Amerika. Bijvoorbeeld de Amerikaanse Atkins producten. In Amerika zijn de regels voor het vermelden van de voedingswaarden op een product anders dan binnen Europa. Een belangrijk verschil is dat men in Amerika de vezels bij de totale hoeveelheid koolhydraten optelt en in Europa niet. Bij alle Amerikaanse producten lijkt de hoeveelheid koolhydraten daardoor op het eerste gezicht hoger dan dat het daadwerkelijk is. De juiste hoeveelheid netto koolhydraten is echter eenvoudig uit te rekenen door niet alleen de polyolen, maar ook de vezels van de totale hoeveelheid koolhydraten af te trekken. In Amerika is het bij veel producten gebruikelijk om de netto koolhydraten per portie op de verpakking te vermelden als “net carbs”, wat natuurlijk reuze handig is. Maar je kunt het ook eenvoudig zelf uitrekenen:

Totale koolhydraten minus vezels minus polyolen = netto koolhydraten

Op de verpakking van de producten staat de informatie in het Engels volgens de Amerikaanse richtlijnen. Uiteraard staat in onze webshop alle informatie in het Nederlands, volgens de Europese richtlijnen. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Hebben de producten van Low Carb Club weinig netto koolhydraten?

Inderdaad, alle producten die je bij Low Carb Club vindt bevatten weinig netto koolhydraten en zijn koolhydraatarme producten. Bij een deel van onze producten zijn de ingrediënten zodanig aangepast dat de totale hoeveelheid koolhydraten aanzienlijk lager is dan bij een vergelijkbaar product in de reguliere supermarkt en worden er geen polyolen gebruikt. Er zijn echter ook veel producten waar de totale hoeveelheid koolhydraten even hoog is als bij een vergelijkbaar product uit de normale supermarkt, maar door het gebruik van polyolen de hoeveelheid netto koolhydraten toch zeer laag is.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we bij elk product voor je uitgerekend wat de hoeveelheid netto koolhydraten per portie is en geven we dit aan bij de beschrijving van het product.

Onder het tabje “voedingswaarden” vind je uitgebreidere informatie over alle ingrediënten en de voedingswaarden, waaronder de polyolen.

Verdere informatie:

Stappen koolhydraatarm dieet – Uitleg koolhydraatarm dieet
Geschikte voeding – Informatie o.a. toegestane groenten, vlees, drinken en zoetstoffen
Tips koolhydraatarm dieet – Handige tips om het dieet goed te volgen