Keto dieet en zoetstoffen

Een koekje bij de thee, een snoepje of chocolaatje tussendoor, een toetje na het diner. Het hoort er bij, ook als je het keto dieet volgt. Reguliere producten uit de supermarkt bevatten echter veel suiker (en dus veel koolhydraten) en kun je tijdelijk beter laten staan. Veel dieet producten zijn daarom gezoet met zoetstoffen. Maar hoe weet je nu welke zoetstoffen je mag hebben?

Glycaemische index

Om te weten welke zoetstoffen goed of slecht zijn, is het belangrijk wat het effect ervan is op de bloedsuikerspiegel. De glycaemische index (kortweg: GI) is een schaal van 0 tot 100 die aangeeft hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten (en drinken) van koolhydraten. Daarbij geldt: hoe lager, hoe beter.

Glucose wordt zeer gemakkelijk door het lichaam opgenomen en laat de bloedsuikerspiegel super snel stijgen. De glycaemische index van glucose is bepaald op 100. Alle andere zoetstoffen worden hiermee vergeleken, uitgaande van dezelfde hoeveelheid. Dus als iemand bijvoorbeeld 10 gram Erythritol eet, dan wordt de stijging in de bloedsuikerspiegel vergeleken met wat er gebeurd na het eten van 10 gram glucose. Hier is een overzicht van enkele zoetstoffen:

Zoetstof GI Zoetkracht
Glucose 100 0,6x
Suiker 65 1
Stevia 0 200 tot 300x
Erythritol 0 0,6 tot 0,8x
Monkfruit 0 150 tot 200x
Inuline 0 0,2x
(Natrium)cyclamaat 0 30 tot 50x
Aspartaam 0 200x
Acesulfaam-K 0 200x
Glycerol / Glycerine 3 0,6x
Maltitol 36 0,8 tot 1x
Xylitol 13 1
Sorbitol 9 0,5 tot 1x
Tagatose 3 0,9x
Sucralose 0 600x
Isomalt 9 0,5x
Sacharine 0 300 tot 500x

Welke zoetstoffen mag ik bij een keto dieet?

Zoetstoffen met een lage glycaemische index zijn geschikt voor het keto dieet. Natuurlijke zoetstoffen hebben daarbij de voorkeur.

Uit bovenstaand overzicht zijn Erythritol, Stevia, Inuline en Monkfruit volledig natuurlijke zoetstoffen en sowieso goed. Vooral Stevia en Erythritol zijn in Nederland bekend. Monkfruit is in Amerika erg populair, maar op dit moment helaas (nog) niet goedgekeurd in Europa.

In het overzicht staan daarnaast ook (deels) kunstmatige zoetstoffen die een lage glycaemische index hebben. Of je deze wel of niet wilt gebruiken is een persoonlijke keuze die je alleen zelf kunt maken.

Bijvoorbeeld Aspartaam en acesulfaam-K zijn veel besproken zoetstoffen waarover de meningen verdeeld zijn. Zelf vind ik dit geen probleem. Zo geeft het voedingscentrum bijvoorbeeld voor Aspartaam aan dat negatieve verhalen vaak zijn gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken. Aspartaam is bovendien 200x zoeter dan suiker, waardoor er maar een héél klein beetje van nodig is om de gewenst zoetkracht te krijgen. Ik ben van mening dat élke zoetstof met een lage glycaemische index te verkiezen is boven suiker.

Maar, wat is laag? Met een glycaemische index van 0 zit je natuurlijk sowieso goed. De zoetstoffen Maltitol en Xylitol (Isomalt en Sorbitol) vallen echter op omdat ze toch een wat hogere glycaemische index hebben. Zijn deze zoetstoffen dan gelijk af te raden? Nee, zeker niet! De invloed op de bloedsuikerspiegel is ook bij deze zoetstoffen nog steeds minimaal. Bovendien zit er vaak maar een klein beetje in per portie. Alleen indien er zeer grote hoeveelheden van worden gebruikt zijn ze niet geschikt voor het keto dieet. En dat is natuurlijk waar we bij Low Carb Club op hebben gelet bij het samenstellen van ons aanbod keto producten.

Het gaat vooral om de totale hoeveelheid netto koolhydraten die je dagelijks binnen krijgt.

Heb je vragen over keto?

Bij Low Carb Club vind je onder de categorie “Keto” alleen producten waar we zelf achter staan. Heb jij toch een voorkeur voor bepaalde zoetstoffen of wil je om een andere reden weten wat er precies in een product zit? Bij elk product vind je onder het tabje “Extra informatie” alle ingrediënten. Heb je nog vragen? Bel of mail dan gerust, we helpen je graag!