Koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarm Kerststolletje met Noten

Koolhydraatarm kerststolletje met noten

Met de kerstdagen hoort een stolletje er bij: een smakelijke combinatie van deeg, spijs en rozijnen. Wij vervangen daarbij de rozijnen voor noten.

Met behulp van onderstaand recept kun je zelf een kerststol maken die niet alleen lekker is, maar óók koolhydraatarm. Uit dit kerststolletje kun je 10 dikke plakken halen.

Bevat ongeveer 1 gram netto koolhydraten per plak.

Ingrediënten koolhydraatarm kerststolletje:

Deeg:
½ zak Adam’s koolhydraatarme broodmix wit (=125 gram)
½ zakje gist (zit apart verpakt in de zak Adam’s broodmix)
115 ml handwarm water
40 gram gemengde ongezouten noten grof gehakt
1 eetlepel Greensweet Stevia Brown
¼ theelepel kaneel

Spijs:
50 gram Sukrin amandelmeel
½ geklutst ei
10 gram Greensweet Stevia Extra Sweet

Bereiding koolhydraatarm kerststolletje:

Spijs:
– Meng de amandelmeel met de Greensweet extra sweet en het halve geklutst ei door elkaar
– Maak er een rolletje van en doe het in een stukje plasticfolie
– Leg het in de koelkast en laat het een uur rusten

Deeg:
– Doe de helft van de zak Adam’s brood en de grof gehakte noten in een kom
– Maak in een ander kommetje het halve zakje gist aan met 115 ml handwarm water
– Als de gist goed opgelost is voeg je dit bij de broodmix en noten
– Kneed het geheel 2 minuten goed door met je handen
– Meng de Greensweet Brown en de kaneel in een schaaltje
– Voeg het suiker/kaneel mengsel als laatste toe en kneed dit kort door het deeg (het moet zichtbaar blijven)

Verder:
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Leg een vel bakpapier op een bakplaat
– Maak van het deeg een bolletje
– Druk het bolletje zo plat mogelijk (rol er eventueel met een deegroller over)
– Rek vervolgens de zijkanten iets uit (tot ongeveer 20 cm)
– Haal het rolletje spijs uit de koelkast en rol het verder uit (1 cm korter dan de deeg lap)
– Leg het rolletje spijs net onder het midden van de deeg lap en vouw deze van boven naar beneden dicht
– Duw de randen en de zijkanten goed aan
– Bedek het geheel met plasticfolie en zet het 45 minuten weg op een warme plaats (zodat het kan rijzen)

– Bak het stolletje 10 minuten op 200 graden in het midden van de oven
– Zet daarna de oven terug op 175 graden en bak het stolletje nog 20 minuten
– Laat het stolletje op een rooster afkoelen

Besmeer een plak met roomboter en geniet ervan!

NB je kunt het kerststolletje na bereiding 1 tot 2 dagen (in aluminiumfolie) bewaren. Hij is echter het lekkerst op de dag dat je hem maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *